5 Етерични масла срещу главоболие

От хилядолетия етеричните масла се използват за профилактика на различни заболявания.

Днес ароматерапията е широко разпространена и много предпочитана. Не само заради ползите, които осигурява, но и заради липсата на нежелани реакции, които някои лекарства могат да причинят. 

Етеричните масала се прилагат за лечение на скованост в мускулите, кожни раздразнения, проблеми със сексуалната функция, нарушения в съня, стрес, страхови състояния, депресия и други нервни разстройства.

Някои от тях дори могат да помогнат за лечение на определени състояния като главоболие или мигрена.

Ето кои са 5те етерични масла, които могат да ни помогнат да се справим с главоболието.


1. Масло от мента

Ментовото масло е едно от най-често използваните етерични масла за лечение на главоболие.

Прилагано локално върху челото и слепоочията, маслото от мента може да облекчи симптомите на мигрена като намали болката, гаденето и чувствителността към светлина.

Ментовото масло също се използва за лечение на различни състояния, включително синдром на раздразнените черва, гадене и други храносмилателни проблеми.

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин има мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

От стотици години се използва в народната медицина за намаляване на стреса, облекчаване на болката и подобряване на кръвообращението, което може да помогне при главоболие.

Също така помогна за намаляване на безсънието и отпускане на мускулите, с което може да предотврати главоболие.

 

3. Лавандулово масло

Етеричното масло от лавандула обикновено се използва за релаксация, облекчаване на стреса и за подобряване на качеството на съня.

Съществуват и сериозни доказателства, че лавандулата може да помогне за лечение на главоболие и мигрена.

Вдишването на аромата от етерично масло от лавандула може да облекчи пристъпите на мигрена. Според проучване, само след 15 минути вдишване на лавандуловото масло, болката значително намалява.

 

4. Масло от лайка

Етеричното масло от лайка отпуска тялото и успокоява мускулите.

Поради тази причина може да бъде чудесен помощник за лечение на главоболие, причинено от напрежение. Също така може да намали чувството на безпокойство и да повиши качеството на съня – едни от най-често срещаните причини за главоболие.

! Бременните жени не трябва да използват етерично масло от лайка, тъй като то носи риск от спонтанен аборт.

 

5. Евкалипт

Ако главоболието ви е причинено от проблеми със синусите, етеричните масла от евкалипт могат да станат вашият нов най-добър приятел.

Евкалиптовото масло отпушва носните канали, изчиства синусите и помага за облекчаване на напрежението в синусите, което причинява главоболие.

Също, комбинация от ментово масло, евкалиптово масло и етанол осигурява релаксиращи ефекти както на мускулите, така и на ума, което може да помогне за успокояване на главоболието.

 

Разгледайте нашите ОФЕРТИ НА НАТУРАЛНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - Естествени решения за здраве и красота за цялото семейство с любими аромати!
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels