Храни с отрицателни калории

Храната, която приемаме, трябва да бъде качествена и пълноценна, богата на фибри, белтъчини  и полезни мазнини. Така, ще бъдем заситени за по-дълго време, въпреки ограничените калории, по-енергични и с повече тонус за ежедневните задължения.

Една част от тези храни, са храните с отрицателен калориен баланс, т.е. доставящи 0 калории на организма. Това е така, защото енергията нужна за храносмилането и усвояването им е по-голяма от тази, която всъщност доставят с приема си.

Това са богатите на фибри плодове и зеленчуци, с ниско съдържание на въглехидрати, без мазнини, съдържащи висок процент вода. Калориите им обикновено са между 20 и 50 за 100 гр. Въпреки тази ниска хранителна стойност, те дават чувство на ситост благодарение на високото си количество фибри, доставят ни витамини и минерали, хидратират организма.

Всичко това прави задължително включването им в хранителния план, искаме ли да редуцираме килограмите. Ето и някои от най-предпочитаните нискокалорични храни, доказали ефективността си по време на диета.

Лимони и портокали

Здравословен и тонизиращ старт на деня с топла вода с лимон, за да хидратираме организма, изчистим токсините и задвижим перисталтиката на червата. Цитрусите подобряват храносмилането, дават усещане за ситост, зареждат ни с нужната за деня доза витамин С.

Грейпфрутът

Богат на фибри, витамин С, А, калий и магнезий. Консумиран преди хранене, увеличава чувството на ситост и подтиска апетита. Той е с нисък гликемичен индекс, понижава нивата на хормона инсулин, с което спомага за по-лесното горене на мазнините и редуциране на килограмите

Спанак

Малко калории и богатство от полезни хранителни вещества, много витамин С и желязо. Дали ще го консумираме суров, готвен или като здравословен фреш е личен избор, но присъствието му в нашето здравословно меню ще зареди организма ни с доза „зелена енергия”, антиоксиданти и множество витамини.

Броколи

Отново богат на фибри продукт, вкусен, засищащ и изключително полезен. За да си набавим максимума от полезните му хранителни вещества е добре да го консумираме „алангле” , за кратко бланширан във вряща вода, приготвен на пара, или директно суров. Богат на калий, желязо, фосфор, магнезий, витамините С и А.

Гъби

Нискокалорични и вкусни, богати на минерали и антиоксиданти. Въпреки че съдържат 90% вода, гъбите са трудни за храносмилане. Ако нямате проблеми със стомаха, смело ги включвйте в здравословния хранителен режим. Ще се чувствате сити , а калориите, които внасят в режима ни, са минимални.

Голяма част от плодовете също съдържат малко калории (ябълките, диня, кайсии, боровинки, къпини и малини, ягоди), но много по-лесно можем да „прекалим” с похапването им, за разлика от зеленчуците. Съответно калориите значително се увеличават. Въпреки че ни доставят много ценни витамини и минерали, плодовете съдържат фруктоза, а захарта под всякаква форма може да забави постигането на целите ни. Добавянето на повече зеленчуци в режима ни и умерено на плодове, е по-удачният избор за хранителния ни режим.

 

Photo by Sylvie Tittel on Unsplash