Как да се подготвим за СПА уикенд

Отпуската ви наближава и този път сте набелязали СПА дестинации и места, на които само да релаксирате далеч от шумния град? Дали сте достатъчно подготвени за отпускащата поредица от процедури? За пореден път преглеждате каталога и все пак не сте наясно дали масажът с топли вулканични камъни или хидроколагеновата терапия ще предразположи тялото ви за обещания релаксиращ резултат? Ако е така, следващите няколко реда са за вас.

Преди да изберете мястото за почивка има няколко основни момента, на които да обърнете внимание. Подготвихме малък списък, който до ви помогне да организирате добре СПА почивката си.

1. Направете си резервация

Едно от важните условия преди всяко пътуване е правенето на резервация. Това важи и за СПА процедурите. Запазете си час в удобно за вас време.

Някои специалисти твърдят, че е добре да се отиде 15 мин. по-рано от уговорения час, за да можете да отпуснете тялото и ума си. Задължително трябва да уведомите терапевтите, ако имате някакви алергии или заболявания, за да могат да преценят коя процедура ще се отрази благоприятно на организма ви.

2. Помислете за облеклото

Обърнете внимание и на облеклото, за да може да се чувствате комфортно и да се отпуснете. Вземете единствено бански костюм – всичко останало ще ви бъде предоставено. Ако ще посещавате фитнеса или залата за йога, вземете също спортен екип и подходящи спортни обувки.

Хавлии, халати и чехли ще бъдат на ваше разположение по време на престоя ви в центъра, а от вас се изисква само да се отпуснете и да се наслаждавате на приятните терапии. Обслужващият персонал ще ви предостави достатъчно време, за да се преоблечете и подготвите за процедурата, но имайте предвид, че забавянето ви може да бъде за сметка на времето ви за масаж.

3. Изберете сами терапевта си

Възползвайте се от възможността на избор на обслужващ масажист. Посочете предварително какви предпочитания имате - да бъде мъж или ако желаете да бъдете обслужени от жена.

Друга важна подробност, която рядко се изказва гласно, но е част от СПА етикета е поощрението на терапевта. Ако сте останали доволни от извършената процедура, оставете на рецепцията някакъв материален стимул за съответния рехабилитатор в знак на благодарност. Прието е сумата да възлиза на 10 – 20% от стойността на процедурата.

4. Отидете в центъра с почистена кожа

Специалистите съветват задължително да отидете в СПА центъра с чиста кожа, за да можете да извлечете максимума от всяка терапия. Не се притеснявайте ако преди процедурата сте решили да спортувате във фитнеса – терапевтът ще ви предостави възможност да вземете душ.

Не е препоръчително да използвате парфюми в СПА зоната, защото силният аромат може да дразни останалите. Ароматите в центровете са предварително селектирани, за да отпускат сетивата на клиентите.

5. Отложете храната и напитките за малко

Добре е да знаете, че не е препоръчителен приемът на храна до един час преди посещението ви в СПА зоната. Задължително е да пиете много вода през целия ден.

Друг аспект, с който трябва да сте наясно, засяга приемането на алкохол. По възможност, не пийте алкохолни напитки до един ден преди процедурата. Така ще успеете изцяло да се насладите на отпускащата поредица от терапии.

6. Изберете атмосферата

Основната цел на СПА центъра е да ви подари едно отпускащо сетивата преживяване, което ще ви накара да забравите за забързаното ежедневие. За да го постигне, мястото иска да ви предразположи спрямо личните ви предпочитания.

Възползвайте се от тази възможност, избирайки каква ще бъде атмосферата в помещението. Искате да регулирате светлината или да подберете приятна фонова музика? Искате да разговаряте с терапевта или да се насладите на пълна тишина? Посочете вашите желания в предварителните ви изисквания и обслужващият екип ще се съобрази с тях!

7. Проучете различните СПА съоръжения

Добре е да разгледате разнообразието от СПА съоръжения, с които центъра разполага. Това ще ви помогне да организирате времето си и целенасочено да използвате всяка една свободна минута от престоя ви.

Ако не можете да се ориентирате в СПА зоната, помолете обслужващият персонал да проведе обиколка с вас. Те ще ви покажат всички места, от които можете да се възползвате и ще ви насочат към правилните съоръжения.

И накрая, не забравяйте да изберете правилния СПА център. В момента на пазара има голямо предлагане и разнообразия от процедури. Потърсете информация за мястото, което сте харесали и задължително отзиви от предишни клиенти. Търсенето на качествен СПА център, който да отговаря на личните ви предпочитания може да отнеме доста от времето ви.