Масажът лекува душата и тялото

Масажът е познат още от древността – и то със същите функции, за които го използваме и днес, а именно за релаксация, за разкрасяване и най-вече за лечение на даден вид заболяване, дискомфорт или необходимост от рехабилитация. Още древните египтяни и вавилонци използвали масажни техники. Това е и една от най-приятните процедури, които притежават и физиотерапевтичен ефект. Той активизира и собствените защитни сили на организма, стимулира лимфната система, спомага за освобождаването на токсините от организма. Но може би най- важното последствие от него остава премахването на стреса, напрежението и умората. Много често самото докосване на някои ни действа успокояващо, подобно е и действието на масажа. В днешния високотехнологичен свят много от нас подценяват действието на човешкия допир.

Масажът е както едно приятно преживяване, така и сериозна терапия, когато е направен от специалист – кинезитерапевт. Препоръчва се при:

  • Всякакви заболявания на опорно- двигателния апарат, стига да няма противопоказания;
  • При бебетата – особено полезен за общо развитие на организма и общуване с бебето; 
  • При настинки, схващания, професионално обусловени болки;
  • За общо благотворно въздействие върху организма;

Ако се чувствате добре след масаж и напълно релаксирани, това означава, че масажистът при когото сте попаднали е професионалист и е достигнал целта си, а именно:

Тонизира – масажът е с цел да се активизира тялото. Много е популярен след сауна, например – след отделените токсини и отпадналостта от изпотяването, човекът да се тонизира и освежи. Характеризира се с кратки, енергични потупващи или насечени движения по цялото тяло. Без поглаждане и дълго намачкване.
Да отпуска – след преумора. Този вид масаж трае по-дълго, защото има по- дълга подготвителна част. А именно – загряване и отпускане на тялото с дълги поглаждащи, вибрационни, кръгови движения по протежение на целите мускули. След като тялото се отпусне, следва дълбоко размачкване с бавни движения. 

Да има лечебни резултати – преборва определени проблеми – схващания, настинка, преумора на част от тялото – ръцете, кръста, бедрата. Тогава масажът се насочва именно към тези зони, и то не върху тях, а около тях.

Без значение какъв масаж ще изберете, важното е да попаднете в ръцете на професионалист, който да го превърне в невероятно преживяване и да бъде удоволствието, което е всъщност. Удоволствие и лечение на душата и тялото.